Advies van Merna: het behalen van WFT-certificaten!

Hoi, ik ben Merna! Voordat ik bij Finedat kwam werken als recruiter heb ik binnen de financiële sector gewerkt bij onder andere ING en Rabobank. Als je binnen de financiële sector aan de slag wilt gaan moet je meestal bepaalde WFT-certificaten behalen. Om dit te behalen volg je een opleiding en maak je een examen. Ik neem je graag mee in mijn ervaring met het behalen van de WFT’s en ik heb ook een aantal tips voor je!

Het behalen van WFT’s is niet niets! Ik denk dat iedereen het behalen van de WFT’s anders ervaart. Laten we realistisch blijven: Het is heel veel lesstof, elk WFT-certificaat heeft een syllabus van wel 500(!) pagina’s. Echter heb ik de syllabus bijna niet gebruikt om te leren. Mijn WFT’s heb ik namelijk behaald met hulp van Lindenhaeghe en het opleidingstraject van Finedat.

Lindenhaeghe is een online leeromgeving met leervormen zoals online colleges, E-learnings, ‘Slim Leren’ en oefenexamens. Via Finedat had ik één keer per week les, daarnaast leerde ik zelfstandig via de online leeromgeving. Er werd van alle deelnemers verwacht dat ze de les zouden voorbereiden door de hoofdstukken door te nemen en per hoofdstuk de Slim Leren vragen te beantwoorden.

Slim Leren geeft je de mogelijkheid om te oefenen met vragen die overeenkomen met examenvragen. De vragen die je fout hebt, komen steeds weer terug totdat je ze goed hebt beantwoord. Dit is een makkelijke manier om de lesstof te leren, de vraagstelling te herkennen en uiteindelijk de (examen)vragen makkelijker te beantwoorden. Ook al moest ik vragen steeds weer beantwoorden tot ik het goed had, heb ik er heel veel aan gehad.

Mijn grootste valkuil van de opleiding was dat ik te veel tijd nam tussen de leermomenten. Hierdoor zakte alles wat ik geleerd had weer weg en was het nodig om dit opnieuw te doen. Zonde!

Met bovenstaande leermethode heb ik uiteindelijk WFT Basis in één keer, Schade Particulier na de tweede keer en Hypothecair Krediet in één keer behaald. Houdt tijdens het leren in gedachte: wanneer je je WFT-certificaat behaald hebt zal je ontzettend trots zijn op je prestaties! Het maakt het je namelijk een waardevolle medewerker binnen de financiële sector.

Mijn tips samengevat zijn:

  • Begin op tijd.
  • Probeer elke (of om de) dag een update te doen van wat je al hebt geleerd.
  • Maak gebruik van de E-learnings en vooral van Slim Leren.
  • Maak een strakke planning voor jezelf en houd je hieraan.
  • Onderschat het behalen van de WFT’s niet!
Menu