Tips voor werken en studeren op afstand

Richelle werkt bij Finedat als recruiter én volgt een deeltijd studie. Het is momenteel best een gekke situatie, aangezien het advies is om thuis te werken en colleges steeds meer online worden gegeven. We hebben gevraagd hoe Richelle dit ervaart en hoe zij hiermee omgaat.Je werkt bij Finedat én volgt een deeltijd studie. Kan je hier wat meer over vertellen?

Nadat ik de opleiding Business Management aan de IVA Driebergen heb afgerond, ben ik aan de slag gegaan op de hypotheekafdeling van ING. Al snel begon het weer te kriebelen en wist ik zeker dat ik een tweede studie wilde gaan volgen. Kort daarna ben ik aan de slag gegaan bij Finedat als recruiter. Aangezien persoonlijke ontwikkeling één van de kernwaarden van Finedat is, wist ik zeker dat zij mij hierin zouden steunen. De studiekeuze was voor mij snel gemaakt en in april heb ik mij ingeschreven voor Bedrijfskunde aan de Hogeschool van Amsterdam. Aangezien ik graag bij Finedat wil blijven werken, heb ik voor een deeltijdstudie gekozen. Dit is goed te combineren met een fulltime baan en Bedrijfskunde is daarnaast voornamelijk praktijk gericht. Dat houdt in dat je bijna geen tentamens hebt, maar voornamelijk praktijk opdrachten hebt die je koppelt aan jouw werkgever. Door deze studie kan ik mijzelf blijven ontwikkelen, maar ook nog met veel plezier voor Finedat werken!Hoe ervaar je het thuiswerken en studeren op afstand in de coronatijd?

Goed! Van tevoren was ik bang dat het tegen zou vallen om online een studie te volgen, maar studeren op afstand valt me alleszins mee. Op dinsdagavond heb ik gelukkig wel les op de campus en op donderdagavond heb ik online college. Donderdag krijgen wij de nieuwe lesstof voor de week erop. Dat komt voor mij perfect uit, omdat ik zelf kan inplannen wanneer ik dat ga voorbereiden. Meestal doe ik dat in het weekend.

Wat betreft thuiswerken gaat het ook prima, maar ik mis de interactie en gezelligheid met collega’s wel heel erg. Wel proberen we met alle collega’s de gezelligheid op te zoeken door virtueel even te kletsen of spelletjes te spelen!Heb je tips hoe je als student het beste kunt studeren op afstand?

Wat voor mij heel goed werkt is om een ritme te volgen en dit dagelijks ook écht te handhaven. Dit geldt voor zowel thuiswerken als vanuit huis studeren. De volgende tips helpen hierbij:

  • Ga op dezelfde tijd uit bed en maak je klaar zoals je dat ook zou doen voor een normale werk- of schooldag. Blijf zeker niet heel de dag in je pyjama of joggingkleding, je zal merken dat je hierdoor meer motivatie krijgt om aan de slag te gaan! Hierdoor kun je namelijk goed onderscheid maken tussen studeren en vrije tijd. Als je het heerlijk vindt om een joggingkleding aan te hebben, kan je je weer omkleden zodra je klaar bent met je taken. Dan weet je dat je écht kan chillen.
  • Bepaal voor jezelf een moment wanneer je echt wilt beginnen met je dag. Ik wil bijvoorbeeld iedere ochtend om 08:00 starten. Dan weet ik dat ik om 07:50 aangekleed moet zijn, mijn ochtendkoffie kan zetten en er daarna klaar voor ben.
  • Na een paar uur hard te hebben gewerkt is het belangrijk om jezelf even helemaal uit de werk/studeersituatie te halen. Ga bijvoorbeeld naar buiten en loop een rondje, haal koffie of lunch bij je favoriete plek of ga zelfs een rondje hardlopen! Je zal zien dat je daarna weer frisse energie hebt om weer aan de slag te gaan.
  • Zorg ervoor dat wanneer je klaar bent, je ook echt klaar bent. Ruim al je studiemateriaal op zodat je op een later moment niet weer geconfronteerd wordt hiermee. Je woon- of slaapkamer moet óók de ruimte zijn waar je kan relaxen.

Hopelijk heb je iets aan deze tips!